Gåvoflödeskultur

 

Gåvoflödeskultur

Vi har i vår kultur, i vårt “civiliserade” samhälle fått lära oss att ta för oss. Att det är den som är bäst som vinner och att livet är en tävling. Konkurrens, vassa armbågar, ett skarpt intellekt, snygg, stora muskler, mycket pengar, är sådant som premieras idag. Att ensam är stark, att sköta oss själva och skita i andra. Detta kan låta överdrivet men tänk gärna igenom hur mycket i vårt samhälle idag fungerar. Betyg, lönesättning, och allt som därpå följer med de fördelar man njuter om man lyckas ta sig upp på karriärstegen.

Hur vi kan övergå till att tänka på helheten, på allas bästa? Att ta fram egenskaper som ödmjukhet och generositet. Allting bygger på en inlärd rädsla som fått oss att tro att vi lever i ständig risk för brist, att vi behöver bunkra upp, samla pengar på banken och andra tillhörigheter. Känslan av att vi inte kommer att ha nog. Att vi måste passa på att ta för oss när det bjuds. Kan vi släppa denna rädsla och byta den mot tillit så ändras plötsligt alla förutsättningar för vår existens här på jorden. Jordens resurser räcker till oss alla! Genom att bara ha just det vi behöver och att våga ge av det som är överflödigt till andra kan vi fördela våra resurser så att det blir nog till alla. I vår by, på jorden.

Det finns lagliga restriktioner för alternativa ekonomier och för bytesringar och liknande som begränsar möjligheterna att skapa en egen ekonomi på sidan om. Men att ge gåvor och att hjälpa varandra kan ingen hindra. Att stanna kvar i den ekonomi vi har vad det gäller våra utåtriktade verksamheter, men att sinsemellan i byn börja träna oss i att verkligen ge och hjälpa varandra, att förstärka det vi som vänner redan gör. Ingen press, inget tvång, bara att börja leka med fenomenet gåvoflödeskultur och tillsammans se vart det kan ta oss.